torstai 30. syyskuuta 2010

2011: Suomen karsinta - kutsuartistien julkistaminen




Pirteä pop-prinsessa Eveliina Määttä on lapsesta lähtien haaveillut ammatista parrasvaloissa, joko laulajana tai mallina. Kokopäivätoiminen ura laulajana on siis tähtäimessä ja töitä sen eteen tehdään kovasti. Ensimmäiset kosketukset julkisuuteen hipaistiin vuoden 2000 Tenavatähti-kilpailussa. Tällä hetkellä Eveliina opiskelee Tampereen ammattikorkeakoulussa muusikoksi ja on lisäksi ottanut vuoden ajan laulutunteja Tracy Lippin opissa. Muutama vuosi sitten Eveliina yritti oikotietä tähteyteen mm. Idols-kilpailun kautta, mutta ei päässyt siellä puusta pitkään. Nyt nuori neitonen on tyytyväinen, että tie nousi pystyyn heti alkukarsinnoissa. Hän on vahvasti sitä mieltä, että pidemmän reitin kautta töitä tehden on parempi tie musiikkimarkkinoille ja Eveliina ei missään nimessä halua jäädä miksikään tähdenlennoksi. Euroviisuissa Eveliinaa kiehtoo eniten se, että kyseessä on kansainvälinen kilpailu.

Aloite kappaleen lähettämisestä euroviisukarsintoihin tuli sekin Tracyltä ja he lähettivät yhteistyönsä hedelmän avoimeen sävellyskilpailuun. Yleisradio kuitenkin yllätti Eveliinan iloisesti kutsumalla hänet suoraan alkukarsintoihin. Tytöllä ei vielä ole voimassa olevaa levytyssopimusta, mutta joitakin neuvotteluja on jo käyty Helsinki Recordsin kanssa. Ehdokaskappalettaan Eveliina luonnehtii nopeaksi popbiisiksi, joka lauletaan englanninkielellä. Blogistilla heräsi oitis kysymys, olisiko hittivelho Maki Kolehmainen sävelmän takana, mutta Eveliina vaikeni toistaiseksi yksityiskohdista hymyillen. Jäämme odottamaan 29.11.2011 tapahtuvaa kappaleiden julkistusta mielenkiinnolla.



Paradise Oskar eli 19-vuotias Axel Ehnström yllättyi hänkin, kun Yleisradio ihastui hänen avoimeen sävellyskilpailuun lähettämäänsä kappaleeseen. Nuorukainen kutsuttiin suoraan alkukarsintoihin. Axel ei omien sanojensa mukaan pysty kuvailemaan euroviisukappalettaan eikä sijoittamaan sitä mihinkään tiettyyn genreen. Parhaiten Axelin musiikkia kuulemma kuvaa, että se on “musiikkia suoraan sydämestä”. Tähän asti Axel on toteuttanut demonsa yksin ja tuottanut taustamusiikin itse koneita apuna käyttäen. Kuviot euroviisukarsintaesityksen suhteen ovat kuitenkin vielä toistaiseksi avoimina.



Suomen ensimmäisestä Popstars-ohjelmasta pinnalle ponnahtanut räväkkä Jonna (Pirinen) loi uraansa jo vuonna 2003. Hän julkaisi kolme r’ n’ b henkistä suomenkielistä albumia ja useita listahittejä. Vauhtivuosien jälkeen Jonna muutti Los Angelesiin ja haki sieltä uusia vaikutteita. Nyt onkin työn alla ensimmäinen englanninkielinen pitkäsoitto, jonka Jonna tuottaa itse omakustanteena. Jonna haluaa pitää kaikki langat omissa käsissään ja tehdä juuri itsensä näköisen levyn. Ensimmäisenä askeleena hän lähetti kappaleen euroviisujen avoimeen sävellyskilpailuun ja Yleisradio kutsuikin Jonnan suoraan alkukarsintoihin. Vinkki käynnissä olevasta avoimesta sävellyskisasta tuli Jonnan hyvältä ystävältä Stewen Stewartilta.

Englanniksi laulettavaa ehdokaskappalettaan Jonna luonnehtii “iloiseksi folk-popiksi”. Alkukarsinnoissa nähtävä lavashow’kin on jo suunnitteilla ja lavalla nähdään Jonnan lisäksi viisi laulavaa taustatanssijaa. Muutama vuosi sitten Jonna tutustui sattumalta 1970-luvun euroviisuklassikoiden suomalaisiin käännösversioihin ja jäi koukkuun. “Ding-a-dong” raikaakin usein Jonnan kotistereoissa.



Monipuolinen ja taitava laulajatar Johanna Iivanainen yllättyi, kun levy-yhtiö ehdotti hänelle osallistumista euroviisukarsintoihin. Urallaan eräänlaista murrosvaihetta elävä Johanna lähti ilman muuta innolla mukaan. Hän on tällä hetkellä työstämässä ensimmäistä pitkäsoittoaan, joka sisältää yksinomaan hänen itsensä säveltämää musiikkia. Levyn tuottaa Edu Kettunen, joka on tehnyt myös lukuisia sanoituksia Johannan säveliin. Euroviisukappalekin on 95-prosenttisen varmasti valittu ja se tulee olemaan yksinkertainen balladi suoraan Johannan sydämestä.

Kappaleeseen on jo valmiiksi olemassa suomen- ja englanninkieliset sanoitukset ja Johanna pitää molemmista. Todennäköistä kuitenkin on, että ainakin Suomen karsinnassa Johanna laulaa kappaleensa suomeksi. Lavalla nähtäneen Johannan taustaryhmänä muusikoita, joiden kanssa hän on muutenkin tehnyt yhteistyötä.



Milana Misicin ehdokkuus Suomen karsinnassa tuo viisutaivaalle melkoista historian siipien havinaa. Milanan äiti Laila Kinnunen edusti nimittäin ensimmäisenä Suomea Eurovision laulukilpailuissa tasan 50 vuotta sitten. Tartu mikkiin -musiikkiohjelman juontaja Sami Hintsanen on puolestaan itse ottanut osaa Suomen euroviisukarsintoihin vuonna 1996 kappaleella “Auringonkukka”.


Stala & So

Karsintojen rockimpaa osastoa edustavat yhtyeet Stala & So ja nuoremman polven Automatic Eye. Stalan keulahahmon huhutaan olevan voittoisan Lordi-yhtyeen rumpuli Kita alias Sampsa Astala.


Tommi Soidinmäki

Tangokuninkaita on mukana peräti kaksin kappalein: vuosimallia 2004 Tommi Soidinmäki sekä tuorein vuosimallia 2010 Marko Maunuksela, joka edellisvuotiseen tapaan sai Tangomarkkinoiden voiton myötä suoran paikan myös euroviisukarsintoihin.


Soma Manuchar

Pop-puolta edustavat uusi kasvo Soma Manuchar, joka tuli tutuksi Suomen ensimmäisen virallisen Pride-biisin esittäjänä. Universal music in suojissa ensimmäistä albumiaan valmisteleva Soma on kotoisin Irakista. Jimi Constantine on sen sijaan kokeneempi poppari, vaikka valmisteilla onkin vasta ensimmäinen sooloalbumi. Aikaisemmin Jimi Pääkallo nimeä totellut Constantine muistetaan Technicolour-yhtyeen keulahahmona, näyttelijänä ja mm. Cristal Snow’n taustavaikuttajana.


Jimi Constantine

maanantai 13. syyskuuta 2010

2011: Kyproksen karsinta



Kyproksen edustaja 2011 on Christos Mylordou

Kyproksen Performance-kykykilpailun voitti 19-vuotias nicosialainen Christos Mylordou, joka näin ollen edustaa Kyprosta Saksan euroviisuissa. Christos sai kykykilvan finaalissa 11 000 ääntä, toiseksi tulleen Louis Panagioutoun saadessa vain 6000 ääntä. Christos esitti finaalissa Robbie Williamsin hitin "Supreme" (linkki ohessa). Varsinainen edustussävelmä esitellään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

http://www.youtube.com/watch?v=SDlVIyx59uQ

tiistai 7. syyskuuta 2010

2011: Serbian karsinta



Serbia on varmistanut osallistumisen vuoden 2011 kilpailuun

Serbian yleisradioyhtiö RTC luottaa monien muiden maiden tavoin tuttuihin metodeihin edustajansa valinnassa. Legendaarinen Beovizija-laulukilpailu ei saa siis jatkoa, vaan tälläkin kertaa tunnettu serbialainen säveltäjä saa luvan kynäillä muutaman ehdokkaan eri solistien esitettäväksi.

Oslossa Serbiaa edustanut Milan Stankovic sijoittui kappaleellaan "Ovo je Balkan" finaalissa sijalle 13, mihin serbialaiset olivat ilmeisen tyytyväisiä. Sen ja kaksi muuta keväistä Serbian viisuehdokasta oli säveltänyt Goran Bregovic, mutta ensi kevääksi on tarkoitus etsiä toinen kuuluisa sävelniekka viisuntekijäksi.

2011: Tanskan karsinta



Tanskassakin avoin sävellyskilpailu käynnissä


Tanskassa luotetaan samaan karsintamenetelmään, kuin tänäkin vuonna. Avoimeen sävellyskilpailuun otetaan ehdotuksia vastaan 27.9.2010 klo 12 asti. Avoimen kautta mukaan otetaan kuusi ehdokasta ja heidän lisäksi karsintaan kutsutaan neljä kilpailijaa. Yhteensä 10 ehdokasta kokoontuu siis helmikuussa 2011 kilpailemaan Tanskan edustuspaikasta. Kappaleiden säveltäjät saavat edustaa mitä kansallisuutta tahansa, mutta esittäjien tulee olla tanskalaisia.

2011: Norjan karsinta



Norjan karsinta noudattaa tuttua kaavaa


Tämän kevään Eurovisioisäntä Norja jatkaa sekin karsinnoissaan tuttua latua. Avoin sävellyskilpailu on jo käynnissä ja ehdokkaita otetaan vastaan 15.9.2010 saakka.


Karsintapäivämäärät ja osa paikoista on jo päätetty:

1. Alkukarsinta 15.1.2011 Ørland

2. Alkukarsinta 22.1.2011 Paikka ilmoitetaan myöhemmin

3. Alkukarsinta 29.1.2011 Paikka ilmoitetaan myöhemmin

Keräilyerä 5.2.2011 Sarpsborg

Finaali 12.2.2011 Oslo Spektrum


Karsinnat juontavat Per Sundnes ja Anne Rimmen (kuvassa)

2011: Belgian karsinta



Raha puhuu Belgian karsinnassa


Belgian edustaja Eurovision laulukilpailuihin valitaan vuorovuosin maan Ranskan ja Flaaminkielisten yleisradioyhtiöiden kanssa. Ensi keväänä vuorossa on Ranskankielinen yhtiö RTBF. Karsintamenettely on vähintäänkin persoonallinen. Se alkaa jo 1.10.2010, kun musiikintekijät saavat ladata kisan nettisivuille ehdotuksensa. Kappaleiden esityskielen tulee olla joko ranska tai englanti. Sen jälkeen kansalaiset lahjoittavat rahaa ehdokkaille ja kaikki, jotka tienaavat yli 20 000 euroa, selviävät karsinnan toiseen vaiheeseen. Näistä rahasammoista valitaan edustuskappale yhteistyössä puhelinäänestäjien ja ammattilaisraadin kesken. Muita kuin voittajaa kannattaneille kansalaisille palautetaan heidän lahjoittamansa varat.

RTBF-yhtiön viimeisin menestyksekäs edustaja on vuoden 2003 Urban Trad yhtye, jonka esittämä kappale "Sanomi" sijoittui loppukilpailussa toiseksi. Vuosien 2005, 2007 ja 2009 edustajat karsiutuivat kaikki jo semifinaalivaiheessa. Tämän kevään Belgian edustajan valitsi flaaminkielinen yhtiö VRT. Tom Dice ja "Me and my guitar" sijoittui finaalissa hienosti kuudenneksi.

2011: Ruotsin karsinta



Melodifestivalen jatkaa kiertuemuotoisena

Ruotsin suosittu Melodifestivalen-karsinta jatkaa päällisin puolin samankaltaisena, kuin se on totuttu vuodesta 2002 lähtien näkemään. 32 esitystä kisailee siis ensin neljässä alkukarsinnassa finaalipaikoista. Joitakin pieniä kosmeettisia muutoksia on kuitenkin luvassa ja tässä poimintoja Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n vuoden 2011 MF-säännöistä:

- Kaksi webjokeria. Tähän sarjaan saa ehdokkaansa lähettää vain uudet säveltäjät. Tämänvuotisia webjokeriehdokkaita ei luonnollisesti kelpuuteta mukaan enää ensi vuonna.

- Webjokerit valitaan internetissä käytävänä videokilpailuna ja videoilla tulee esiintyä kappaleiden esittäjät.

- Viisi eniten ääniä saanutta webjokeria kutsutaan 8.11.2010 suorana lähetyksenä lähetettävään tv-finaaliin, josta kaksi pääsee MF-alkukarsintoihin.

- Avoin sävellyskilpailu, johon kaikki saavat lähettää ehdokkaansa. Niistä 15 kappaletta valitaan SVT:n esiraadin avulla alkukarsintoihin.

- SVT kutsuu toiset 15 esitystä mukaan alkukarsintoihin. Osa avoimeen sävellyskilpailuun lähettäneistä kilpailijoista voi myös saada kutsun.

- Alkukarsinnoissa kuullaan vähintään 32 esitystä, mutta SVT voi nostaa kilpailukappaleiden määrää halutessaan.

- Myös ulkomaiset säveltäjät voivat lähettää ehdotuksensa, kunhan tekijöistä vähintään yksi on ruotsalainen.

- Kappaleiden tulee olla 2-3 minuuttia pitkiä.

- Melodifestivalenin voittaja ei välttämättä edusta Ruotsia Eurovision laulukilpailuissa, vaan SVT pidättää itselleen oikeuden vaihtaa esittäjää.

- Kappaleet ja tekijät julkaistaan loka-marraskuussa.

Karsinnan aikataulu:
1. Alkukarsinta, lauantai 5.2.2011 Coop Arena, Luleå
2. Alkukarsinta, lauantai 12.2.2011 Scandinavium, Göteborg
3. Alkukarsinta, lauantai 19.2.2011 Cloetta Center, Linköping
4. Alkukarsinta, lauantai 26.2.2011 Malmö Arena, Malmö
Andra Chansen, lauantai 5.3.2011 Nordichallen, Sundsvall
Finaali, lauantai 12.3.2011 Globen, Tukholma

maanantai 6. syyskuuta 2010

2011: Saksan karsinta



Lena edustaa Saksaa myös vuonna 2011


Vuoden 2011 Eurovision laulukilpailujen isäntämaata Saksaa edustaa sama nuori neitokainen, joka toi Saksalle kaivatun toisen viisuvoiton: Lena Meyer-Landrut. Lena nousi viime keväänä komeetan lailla julkisuuteen kykykilpailun, jossa etsittiin euroviisuedustajaa, kautta. Siitä lähtien hänen nimensä on ollut kaikkien huulilla ja edustuskappale "Satellite" oli valtava hitti Saksassa jo ennen Oslon voittoa.

Lenan voitonpuolustustehtävät ovat herättäneet paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Ratkaisu on ennenkaikkea hämmentävä, mutta ei ole kuitenkaan tavatonta, että edellisvuoden voittaja kisaa uudelleen heti seuraavana vuonna. Eurovisiohistorian kaksi ensimmäistä voittajaa Lys Assia ja Corry Brokken nimittäin puolustivat voittojaan myös heti seuraavina vuosina. Myös muita voittajia on viisuestradeille palannut, mutta ei kuitenkaan näin pian. Tänä vuonnahan esimerkiksi vuoden 1993 voittaja Niamh Kavanagh teki comebackin Irlannin edustajana.

Lenan 14.5.2011 pidettävässä Eurovision laulukilpailun finaalissa esittämää kappaletta ei kuitenkaan vielä ole valittu. Valinta tehdään ohjelmassa "Unser song für Lena", johon Lenan laulettavaksi tarkoitettuja sävelmiä saa lähettää kuka tahansa.

perjantai 3. syyskuuta 2010

2011: Kyproksen karsinta



Kyproksen edustaja vuoden 2011 viisuihin valitaan Performance-kykykilpailussa


Performancessa on kolme eri sarjaa: laulu, instrumentti ja tanssi. Laulusarjan voittaja edustaa Kyprosta Saksan viisuissa. Kilpailijat ovat 16-35-vuotiaita ja heidän tulee olla Kyproksen kansalaisia tai vähintään kaksi vuotta siellä asustaneita. Yhtenä tuomarina toimii euroviisuistakin tuttu Lia "Annan sisko" Vissi. Maaliskuussa alkaneesta pudotuspelistä on loppuvaiheeseen selvinnyt yhdeksän uutta kykyä, jotka ovat:


Kostas Ioannides
Christos Milordou
Nicole Nikolaidou
Louis Panagiotou
Daphne Seisou
Annita Skoutela
Stella Stylianou
Malvina Charalambidi
Marios Charalambous

Laulukilpailun voittaja valitaan jo 10.9.2010, mutta vielä on epäselvää kuullaanko Kyproksen edustussävelmäkin samassa yhteydessä.

2011: Hollannin karsinta



Hollantia edustaa yhtye 3JS


3JS yhtye on valittu edustamaan Hollantia vuoden 2011 Eurovision laulukilpailuihin. Yhtye esittää karsinnassa viisi kappaletta, joista yleisö ja asiantuntijat valitsevat edustustehtäviin sopivimman. Varmaa on ainoastaan, että kappale tullaan esittämään hollanniksi. Karsinnan päivämäärää ei ole vielä päätetty.

Kolmen J:n trion muodostavat Jan Dulles (laulu), Jaap Kwakman (sähkökitara) ja Jaap de Witte (akustinen kitara). Yhtye on julkaissut kolme albumia, joista tuorein "Dromers en dwazen" on tältä vuodelta. Mistään teinipoikabändistä ei ole kyse, sillä miesten iät ovat 33, 34 ja 56.
Yhtyeen kotisivu: http://www.3js.nl/

2011: Sveitsin karsinta



Sveitsin edustaja selvillä jo joulukuussa!


Sveitsi järjestää ensimmäisen julkisen euroviisukarsintansa sitten vuoden 2004. Silloin edustustehtävät langetettiin Piero Esterioren harteille, mutta “Celebrate” kappale jäi semifinaalin hännänhuipuksi nollapistein. Ilmeisesti siitä viisastuneina Sveitsin edustaja on valittu vuodesta 2005 lähtien sisäisesti. Aluksi menetelmä kantoi hedelmää, kun virolainen Vanilla Ninja ja kansainvälinen lauluyhtye Six4one pääsivät finaaliin. Vuodesta 2007 alkaen Sveitsin menestys on ollut heikkoa eikä finaalipaikkoja ole hyvistä yrityksistä huolimatta irronnut. Viime vuonna Sveitsiä edustanut Michael von der Heide oli semifinaalinsa viimeinen, saaden vain 2 pistettä.


Sveitsin karsinta starttaa lokakuussa. Edustajaksi halajavat voivat ladata ehdotuksensa kappaleensa Sveitsin yleisradioyhtiön verkkosivuille. Marraskuussa alkaa äänestys, josta eniten ääniä saavat kappaleet pääsevät finaaliin. Alkukarsinnassa on mukana myös asiantuntijaraati, jonka painoarvo äänestyksessä 50 prosenttia. Finaali järjestetään Kreuzlingenissä 11.12.2010 ja Sveitsin edustaja valitaan yksinomaan puhelinäänestyksellä.

2011: Ukrainan karsinta



Verka Serduchka palaa viisuihin!


Helsingissä vuonna 2007 viisufanit “Dancing lasha tumbai”-kappaleellaan hurmannut ukrainalainen “kotirouva” Verka Serduchka (kuvassa) haluaa kirkastaa silloisen hopeamitalinsa ja pyrkii uudelleen kotimaansa eurovisioedustajaksi. Viime viikolla Ukrainassa järjestettiin koelaulut, joista valittiin 35 artistia karsinnan toiseen vaiheeseen. Verkan lisäksi mukana on Venäjää vuonna 2009 Moskovan viisuissa edustanut Anastasia Prikhodko. Näistä 35:stä valitaan myöhemmin lopulliset finalistit. Finaalit pidetään 26.-27. helmikuuta 2011.
Ukrainan karsinnan toiseen vaiheeseen edenneet 35 artistia:

Alex Mathias
Alexander Kvarta
Anastasia Prikhodko
Arina Domsky
Armiya
Bakhroma
Christina Kim
Dakha Brahka
Daria Medova
DASH
Denis Povaliy
Eduard Romanyuta
El Kravchuk
Elena Korneev
Heksi
Inna Voronova
Ivan Berezovsky
Jamala
Masha Sobko
Max Novitsky
Metropolitan
Mika Newton
Mila Nitich
Natalia Pugacheva
Para Normalnyh
Shanis
Shant
Tatiana Vorzheva
Verka Serduchka
Vitaly Halay
Vladislav Levitsky
Vroda
Yakov Smirnov
Zaklopky
Zlata Ognevych